Прийом лікарів Лікар-гінеколог Київ Україна
s

Лікар-гінеколог

У мережі медичних центрів «Клініка імені Гальченка В.В.» проводить медичну консультацію лікар-гінеколог:

Медичний огляд проводять лікарі-акушери-гінекологи вищої категорії.

ЯК ПРОХОДИТЬ ГІНЕКОЛОГІЧНИЙ ОГЛЯД

ПОПЕРЕДНЯ БЕСІДА

Перед початком гінекологічного огляду гінеколог, як і будь-який лікар, запише "історію хвороби", яку насправді краще називати "історією медичної співбесіди". Потрібно буде просто відповісти на його запитання, у тому числі на традиційне: "На що скаржитесь?" Деякі питання можуть бути вельми інтимного характеру (наприклад, про те, ведете ви статеве життя, з якого віку, яким чином і т.д.) і викликати у вас збентеження, але відповідати на них треба, причому абсолютно чесно - знову ж таки, на благо вашого здоров'я. Іноді гінеколог ставить питання, які можуть не ставитись до справи і навіть бути нетактовними. Однак цікавиться він умовами вашого життя, роботи та сексуальних стосунків аж ніяк не з цікавості. Подібні "несуттєві" дрібниці допомагають визначити напрямок дослідження, вибрати методи діагностики.

Він іноді включає в себе найбільш рутинні процедури - такі як вимірювання артеріального тиску, визначення росту і ваги і т. п. І проводиться не завжди, а за показаннями; також можливе призначення аналізу сечі. До речі, сечовий міхур безпосередньо перед прийомом у будь-якому випадку слід спорожнити – це необхідно, щоб він не заважав лікареві належним чином промацати матку.

ОГЛЯД МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ

Багато гінекологи залишають цей етап наостанок, але в будь-якому випадку шляхом зовнішнього огляду та ретельного промацування лікар перевіряє, чи немає якихось патологічних змін (наприклад, запалених ділянок, твердіння) у тканинах молочних залоз, наскільки виражений пушок навколо грудної ореоли. Так само Ви згодом можете регулярно перевіряти свої груди самостійно. Однак зазвичай краще цей етап надати лікаря-маммолога (за його наявності).

Зазвичай більше пацієнток бентежить наступні кілька етапів, у ході яких лікар проводить безпосередньо обстеження геніталій. Саме ці етапи найчастіше мають на увазі жінки, нарікаючи на "тяготи" гінекологічного огляду. І хоча у "виконанні" різних гінекологів це обстеження може чим відрізнятися, в принципі, все зазвичай зводиться до наступного.

ОГЛЯД ЗОВНІШНІХ ПІДЛОВИХ ОРГАНІВ

Протягом цього та наступних етапів має бути перебування у спеціальному гінекологічному кріслі. Конструкція його може бути різною, але суть в кінцевому рахунку одна: жінка в ньому розташовується напівлежачи або лежачи, тазом ближче до переднього краю і з широко розсунутими, піднятими вгору і зігнутими в колінах ногами, кісточки яких спочивають на спеціальних підставках. Прийнявши необхідну позу, постарайтеся максимально розслабитись – так і вам, і лікареві буде зручніше та легше. Можна попросити лікаря пояснювати зміст кожної його дії.

Лікар оглядає великі та малі статеві губи, напередодні піхви на предмет виявлення можливих подразнень, хворобливих виділень, кондилом (генітальних бородавок) та інших патологічних проявів, яких у здорової дівчини не повинно бути. Виявивши будь-яке відхилення від норми, лікар продовжить дослідження.

ОГЛЯД ГІНЕКОЛОГІЧНИМ ДЗЕРКАЛОМ

Стінки піхви та шийку матки дозволяють розглянути особливі інструменти, які називаються гінекологічними дзеркалами. Лікар вводить у піхву стерильне гінекологічне дзеркало (цей інструмент вузької довгастої форми виготовлений з металу, зазвичай у хороших клініках застосовується одноразове пластмасове дзеркало) і оглядає стінки піхви. Якщо пацієнтка незаймана, то використовується відповідне за розміром дзеркало, здатне проходити через природний отвір у цноті безболісно і не пошкоджуючи її, або якщо отвір у плеві маленький, огляд дзеркалом не проводиться. За допомогою дзеркала гінеколог оглядає стінки піхви та шийку матки, щоб переконатися в їхньому нормальному стані або виявити можливі порушення та захворювання. При цьому можуть проводитись деякі діагностичні маніпуляції та взяття аналізів.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Після огляду з використанням дзеркал зазвичай проводиться дворучне дослідження піхви. Лікар виймає дзеркало і приступає до промацування пальцями. Піхвове дослідження визначає розміри, положення та стан матки, маткових труб, яєчників. Так діагностуються міома матки, запалення придатків, кісти яєчників, нормальна та позаматкова вагітність. Промацування проводиться лікарем одним або двома пальцями руки в стерильній латексній рукавичці. Лікар вводить пальці у піхву, а іншою рукою натискає на низ живота, визначаючи розмір, форму, положення та рухливість матки та яєчників, щоб переконатися в їхньому нормальному розвитку або виявити будь-які відхилення або, скажімо, вагітність. Використовуючи обидві руки, одну всередині іншої зовні, гінеколог обмацує як матку, а й придатки. При цьому важливо максимально розслабити відповідні м'язи і, як уже зазначалося, мати порожній сечовий міхур. Якщо при промацуванні виникнуть хворобливі відчуття, про це потрібно відразу повідомити лікаря, оскільки це може бути ознакою запального або іншого захворювання. Це трохи неприємно, але зовсім не боляче.

РЕКТАЛЬНЕ (РЕКТОВАГІНАЛЬНЕ) ДОСЛІДЖЕННЯ

Проводиться не завжди. Найчастіше застосовується на огляді гінеколога незаймана замість вагінального дослідження. Вводячи палець в анальний отвір, лікар визначає стан м'язової перегородки, що розділяє піхву та анус, перевіряє, чи немає ознак будь-яких новоутворень на задній стінці піхви та в задньому проході. Через пряму кишку також можна промацати стан матки та придатків (інша рука лікаря лежить зверху на животі і рухається назустріч тій, що всередині). У випадку з жінкою інша рука може перебувати у піхві, забезпечуючи "зустрічний" стиск.

Ну а весь огляд із взяттям аналізів загалом зазвичай займає трохи більше 5-15 хвилин. Можливо, розібравшись у численних гінекологічних процедурах, ви перестанете боятися візиту до гінеколога і відвідуватимете його не тільки, коли з'являться проблеми, а й для профілактики один-два рази на рік. І, звичайно, повноцінне обстеження потрібно пройти, якщо ви плануєте народження дитини. Лікарі наших медичних центрів у більшості випадків можуть допомогти тим дівчатам і жінкам, для яких не байдуже їх здоров'я і які хочуть народжувати здорових дітей.

Присутність у клініці окремих медичних фахівців вузьких спеціальностей залежить від їхнього індивідуального графіка, тому попередній запис до фахівця обов'язковий! за тел.:
+380 44 209-9-209
+380 44 539-0-539
+380 44 360-61-41